Schengen sorunu yaşayanlar, vizesiz ülkelere yöneliyor

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın 2023 verilerine göre, Türkiye 1 milyon 55 bin 885 başvuruyla en çok vize başvurusu yapan 2. ülke olarak konumlanıyor. Başvurular sonucunda 612 bin 841 kişiye çok girişli uniform Schengen vizesi verilirken, ret oranı ise 2022'ye göre 6 puan yükselerek yüzde 21,7'ye çıktı.

Ret oranındaki artışların tatilcileri ilgisinin başta Dubai olmak üzere, Mısır, Bali, Umman, Katar gibi alternatif destinasyonlara kaymasına neden olduğunu belirten Birleşik Arap Emirlikleri tarafından direkt yetkilendirilmesi bulunan resmi acente DubaiVizeAl Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akdemir, 1 günde online başvuruyla Dubai vizesi alınabildiğini anlattı.

DubaiVizeAl Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akdemir, "Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmek isteyenlerin Schengen vizesi başvurusunda randevuların geç tarihlere verilmesi ve vizelerin reddedilmesi vatandaşları halen zor durumda bırakıyor. Hem zaman hem de maddi kayba uğramak istemeyen seyahat severlerin tercihi ise Dubai gibi daha kolay vize veren veya vize istemeyen turistik destinasyonlar oluyor" dedi.

Akdemir, “Vize kriziyle zaman ve maddi kayba uğramak istemeyenler, rotalarını turistik cazibe merkezi Dubai'ye çevirdi. Dubai Vizesi Yetkili Başvuru Merkezi olarak Türk pasaportu sahiplerine online başvuru ile 1 günde turist vizesi alma imkanı sunuyoruz" diye konuştu.