Tatil beldelerinin süsü begonvilin mucizesi! Çayı da şerbeti de şifa

MEKSİKA’DAN DÜNYAYA ŞİFA

Özellikle Meksika’da öksürük ve boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılan bir bitki çayı olan begonvil çiçeği, balgam söktürücü özelliği ile ön plana çıkıyor. Özellikle mukusun rahatlıkla atılmasını sağlıyor. Boğaz ağrısını hafifleten ve özellikle alerjik reaksiyonlar için kullanılabilen begonvil, antiseptik özelliğiyle iltihabın atılmasına da yardımcı olur.

 

DOĞUM KONTROLÜ OLARAK KULLANILIYOR

Begonvilin sulu özü birçok ülkede kabile halkı arasında doğum kontrolü olarak kullanılıyordu. Araştırmalarla, antikanser, antidiyabetik, antihepatotoksik, antiinflamatuar, antihiplipidemik, antimikrobiyal, antioksidan ve ülser önleyici özelliklere sahip olduğu da ortaya koyulan begonvil, dirüetik etkiye sahip ve öksürük ve boğaz ağrısına da bire bir. Bu çiçek ateş düşürür ve ishal ile karın ağrısı şikayetlerine de iyi gelir.

BEGONVİL ÇAYI NASIL YAPILIR?

Begonvilleri bol suda yıkayıp yapraklarını ayıklayıp suda bekletin. Süzün ve kaynayan suya kullanacaksanız tarçın ve karanfille birlikte ekleyebilirsiniz. 1 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Sıcak ya da soğutup soğuk çay olarak servis yapabilirsiniz.

LİMONLU SICAK SUYLA TÜKETİN

Vücuda detoks etkisi yaratan ve özellikle limonlu sıcak su ile birlikte tüketmesi halinde vücudu temizleyen begonvil, ishal kesici olarak çay formunda da kullanılabilir. Toksinleri atma özelliği sayesinde sindirim sistemi hastalıkları için tedavi edici olarak kullanılabilir. Karın ağrılarına iyi gelir, hatta sıcak begonvil çayının karın ağrılarını kestiği bilinir. Antiseptik olarak da kullanılabilen begonvil çiçeği yara temizleyici olarak da alternatif tıpta sıklıkla kullanılır. Ek olarak eklem ağrıları için oldukça faydalıdır. İltihaplanmayı gidererek, eklem ağrılarında oluşabilecek ya da bulunan iltihapları yok eder.