Aralıklı oruçta yeni kural! 'Bağırsak için mucizevi ama herkese uygun değil'

Arizona Devlet Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, protein tüketimini gün boyunca eşit aralıklarla dağıtan protein temposu uygulamak ve yemeyi belirli zamanlarla sınırlandıran aralıklı oruç tutmak, yalnızca kalorileri kısıtlamaktan ziyade bağırsak sağlığı, kilo kaybı ve metabolik tepkiler için de oldukça iyi.

Aşırı kilolu veya obez olan 27 kadın ve 14 erkek iki gruba ayrıldı: bir grup kalp açısından sağlıklı, kalorisi kısıtlı bir diyet uygularken diğer grup aralıklı oruç ve protein temposunu içeren kalorisi kısıtlı bir plan izledi.

Her iki grup da ağırlıkları, vücut kompozisyonları, bağırsak bakterileri ve metabolik sağlıklarındaki değişiklikler açısından sekiz hafta boyunca izlendi.

Aralıklı oruç ve protein tempolu diyeti uygulayan katılımcıların bağırsak şikayetleriı önemli ölçüde azaldı, yararlı bağırsak bakterileri arttı, daha fazla kilo verdi ve daha fazla vücut yağı kaybetti.

Oruç/tempo grubu başlangıçtaki vücut ağırlığının ortalama yüzde 8,81'ini kaybederken, kalorisi kısıtlı diyet uygulayanlar ortalama sadece yüzde 5,4 kaybetti. Kalori kısıtlaması olan grup ayrıca metabolik sağlıklarıyla ilgili daha kötü haberler aldı.

Geçtiğimiz hafta Nature Communications dergisinde yayınlanan bulguların bir parçası olarak araştırmacılar, aralıklı oruç uygulamasının yağsız vücut tipine ve daha iyi sağlığa bağlı faydalı bağırsak mikroplarını artırdığını, aynı zamanda kilo kaybıyla bağlantılı kandaki protein düzeylerini yükselttiğini belirledi.

Araştırmacı Karen Sweazea, "Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu, genel sağlık için, özellikle de obezite ve metabolik hastalıkların yönetiminde gereklidir" dedi.

Bağırsak bakterileri nasıl yağ depoladığımızı, glikoz seviyelerini nasıl dengelediğimizi ve kendimizi aç veya tok hissettiren hormonlara nasıl tepki verdiğimizi etkiliyor. Bağırsak mikrobiyotasındaki bozulmalar inflamasyonun artmasına, insülin direncine ve kilo alımına yol açabilir, bu da bağırsak sağlığının metabolik bozuklukları önleme ve yönetmedeki kritik rolünün altını çizer.

Aralıklı oruç, kilo kaybı, daha düşük Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riski, daha az inflamasyon ve gelişmiş bağışıklık fonksiyonu ile ilişkilendirilmiştir.

Yakın zamanda yapılan önemli bir araştırma, yemek yemeyi günde sekiz saatten daha az bir aralıkla sınırlayanların, günde 12-16 saatten fazla yemek yiyen insanlara göre kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Tıp uzmanları ayrıca aralıklı orucun herkese göre olmadığı konusunda da uyarıyor.

Aralıklı oruç planına başlamadan önce şeker hastalığınız, böbrek taşınız, reflü veya diğer tıbbi durumlarınız varsa doktorunuza danışın.