Reglken akne varsa erkeklik hormonu devrede! Androjen nedir?

REGL DÖNEMİNDE NEDEN AKNE OLUŞUR?

Regl dönemindeyken aşırı androjen hormonu salgılanması nedeniyle sivilce artışı görülebilir. Bu akneler ve sivilceler genellikle yüz, alın, göğüs arası, çene ve boyun gibi yerlerde oluşabilir.

YAĞLI CİLDİN SEBEBİ ANDROJEN

Androjen, erkeklik hormonu artmasına yanıt olarak artmış pilosebase bez salgıları sonucu aşırı cilt yağlanması olabilir. Yani burada söz konusu olan yağlı bir cilttir. Ses telleri de androjen (erkeklik hormonu) etkisi ile kalınlaşabilir. Bu kalınlaşma dönüşümsüz olur ve ses yapısında kalınlaşma meydana gelir.

KADINLARDA CİNSEL GELİŞİMİ SAĞLIYOR

Erkek üreme hücresi üretiminde de rol oynayan androjenler, erkeklerde günlük olarak genellikle 4 ile 8 mg arasında salgılanırken, kadınlarda bu oran daha düşük. Androjen hormonu erkeklerde prostat üzerinde etkiliyken, kadınlarda da vajinanın gelişiminde rol oynuyor.

FAZLASI DÜZENSİZ REGLE NEDEN OLUR

Yüksek androjen seviyeleri, yumurtalıkların yumurta salmasını engelleyerek düzensiz adet döngülerine neden olabilir. Düzensiz yumurtlama, yumurtalıklarınızda küçük, sıvı dolu keselerin gelişmesine sebebiyet verebilir. Yüksek androjen kadınlarda sivilce ve aşırı kıllanma gibi belirtilere de neden olur.