Mevlana uyumadan önce mutlaka içerdi! Padişahların zindelik sırrı bu fincanda

VÜCUDU TEMİZLİYOR

Osmanlı Dönemi'nde sıkça tüketilen sirkencübin veya sirkengebin şerbeti, günümüzde adı pek duyulmasa da oldukça basit bir şekilde yapılabiliyor. Bu şerbet özellikle vücudu ve organları temizleyici etkisiyle öne çıkıyor.

MEVLANA’NIN EN SEVDİĞİ İÇECEK

Mevlana Celaleddin Rumi'nin en sevdiği ve içmeden uyumadığı söylenen sirkencübin şerbetini, siz de kolaylıkla hazırlayabilir ve faydalanabilirsiniz. 3 malzemenin yeterli olduğu şerbeti hazırlamak için markete gitmenize dahi gerek kalmayabilir.

2 SAAT DİNLENDİRDİKTEN SONRA HAZIR

1 litre su, 1 su bardağı elma sirkesi, 2-3 yemek kaşığı çiçek balı bu şerbeti hazırlamak için yeterli. 'Sirkengebin' veya 'sirkencübin' şerbeti, temel malzemelerle hazırlanan bir içecek. Ancak damak zevkinize uygun olarak çeşitli baharatları ve bitkileri ekleyerek bu şerbeti lezzetlendirmek mümkün. Karışım 2 saat dinlendirildikten sonra içmeye hazır hale gelecek.

PÜF NOKTASI: AYNI MİKTARDA OLMALI

Geçmişten günümüze bazı tariflerde sirke ve bal miktarının aynı olması gerektiği sıklıkla söyleniyor. Pek çok tarif için geçerli olan bu püf noktasını uygulamak isterseniz 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Dilerseniz şerbete çubuk tarçın, karanfil gibi baharatlar ilave ederek aromasını damak tadınıza daha uygun bir hale getirebilirsiniz.

ÖNEMLİ UYARI

Eğer midenizle ilgili reflü, ülser gibi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız şerbetteki sirke size zarar vereceğinden böyle bir durumda doktorunuza danışmadan içmemeniz gerekiyor.

ŞERBETİN FAYDALARI

Sirkengebin (sirkencübin) şerbeti, hazımsızlığa iyi geliyor ve indirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan şerbet, bu sayede tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesini sağlıyor. Antioksidan özellikleri sayesinde sirkengebin (sirkencübin) şerbeti, düzenli olarak tüketildiğinde vücudun temizlenmesini sağlıyor, bir detoks etkisi yaratıyor.

İçeriği tıpkı şimdilerde çok popüler olan sirkeli-ballı su ile aynı olduğundan, şerbet sabah aç karnına içildiğinde zayıflamaya yardımcı olabiliyor. Gaz problemi yaşayanlara da destek olan şerbet, bu özelliği ile şişkinlik sorunu yaşayanların da imdadına koşuyor. Antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve başta grip, nezle gibi hastalıklar olmak üzere birçok sağlık sorununa karşı mücadele ettiği biliniyor.

Şerbet aynı zamanda yüksek tansiyon problemi yaşayanların tansiyonunun dengelenmesini sağlıyor. Kolesterolün de dengelenmesine yardımcı olarak özellikle kötü kolesterolü yüksek olanlara iyi geliyor. Vücuda enerji verdiği ve düzenli kullanımında ağız kokusunu en aza indirdiği de bilinen şerbet son derece faydalı.