Baharda böyle beslenin! 10 öneriyle sağlıklı yaşama 1 adım daha yaklaşın
BOL SU İÇİN
Su, mevsimsel değişiklikler sebebiyle vücudunuzda oluşan ödemi ve toksinleri atmaya yarımcı olur. Yeterli su alımı metabolizmanızı hızlandırır ve baş ağrısı, kas krampları gibi problemleri yaşamak istemiyorsanız günlük sıvı alımınızı arttırmalısınız. Günlük içilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye değişse de uzmanlar günde ortalama 8 ila 10 bardak su içilmesini tavsiye ediyor.
ÖĞÜN ATLAMAYIN
Kahvaltıyı atlama eğiliminde olabiliyoruz. Ancak gün içerisinde öğün atlamak uzayan yaz günlerinin akşamlarında daha çok yemenize sebep olabiliyor. Bu durum, gecenin ilerleyen saatlerinde kan şekeri dengenizi bozabilir ve devamlı bir yeme isteği hissedebilirsiniz. Bu da kilo alımını kaçınılmaz hale getirir.
SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TÜKETİN
Beslenmenizde ara öğünlere yer veriyorsanız bu ara öğünlerde şeker, tatlı, cips gibi sağlıksız seçenekleri sağlıklı alternatifler ile değiştirmeye çalışmalısınız. Kuru yemiş, taze meyve ve sebze, yoğurt gibi besinler sağlıklı alternatifler sizin için daha iyi seçenekler olabilir. Vücudunuz da zamanla bu yiyeceklere uyum sağlayacağından, işlenmiş gıdaları istemeyeceksiniz.
YAĞLI BESİNLERDEN UZAK DURUN
Sıcak günlerde fazla yağlı besinler midenize iyi gelmeyebilir ve sindirim problemleri yaşamanıza neden olabilir. Özellikle kızartma gibi sağlıksız tercihler yorgunluk şikayetlerini arttırabilir. Bu nedenle sıcak günlerde özellikle akşam saatlerinde yağlı besinlerden uzak durun.
MEVSİM SEBZE VE MEYVELERİNİ TÜKETİN
Mevsiminde, taze meyve ve sebzelerin vücudunuz için çok daha iyi olduğunu unutmamalısınız. Sebze ve meyve çeşitlerinin yavaş yavaş arttığı bu aylarda sofraları vitamin ve mineraller açısından daha zengin hale getirmeniz sizin için daha iyi olabilir.
TUZU AZALTIN
Tuz içeriği yüksek gıdalar vücudunuzun su toplamasına sebep olur ve ödem yapabilir. Bu nedenle özellikle ilkbahar aylarında tuz tüketimine daha dikkat etmelisiniz. Yemeklerinizi tuz yerine farklı baharatlar ile lezzetlendirmeyi deneyebilirsiniz.
VİTAMİN VE MİNERAL DENGESİ KURUN
Mevsim geçişlerinde kan değerlerinize baktırmayı ihmal etmemelisiniz. Yorgunluk şikayetleriniz herhangi bir vitamin veya mineral eksikliğinden kaynaklanıyor olabileceğinden, vitamin ve mineral değerlerinize göre beslenirseniz çok daha dinç ve sağlıklı hissedebilirsiniz.
PROBİYOTİK TAKVİYESİ ALIN
Probiyotikler bağırsakları düzenleyerek vücudunuzun daha fonksiyonel çalışmasını destekleyebilir. Mide şikayetlerine açık olduğumuz bahar dönemlerinde probiyotikler vücudumuz için çok daha önemli durumda olur.
1 FİNCAN BİTKİ ÇAYI TÜKETİN
Bitki çayları, metabolizma hızını arttırmayı destekler. Bunun yanında bu çayların iştah azaltıcı, sindirime yardımcı etkileri de var. Bitki çayı düzenli olarak içildiğinde bazı rahatsızlıkların tedavisini de hızlandırır. Kendinize uygun bitki çaylarını bulduktan sonra düzenli olarak günde 1 bardak içmeyi deneyebilirsiniz.
YEMEK SAATLERİNİZİ DÜZENLEYİN
Sağlıklı beslenmenin en önemli adımlarından biri de, öğün saatlerini belirlemek ve belirlenenin dışına çıkmamak. Kahvaltı için metabolizmanın hızlı çalıştığı günün erken saatlerini tercih edebilirsiniz. Ana öğünlerde çok fazla kalori alımını engellemek için beslenmenizi ara öğünlerle de destekleyebilirsiniz. Ara öğün sayısını da vücudunuzun ihtiyacına göre belirleyebilirsiniz. Akşam yemeklerini hafif ve az kalorili yemeklerle geçirmek, bahar aylarında hazımsızlık sorunu yaşamanızı engellemeye yardımcı olabilir.