Mesut Güleroğlu: "Gayrimenkul piyasası zor bir dönemden geçiyor"

Alınan vergilerin daha makul seviyelere çekilmesinin sektöre hareket getireceğini söyledi. Şu anda gayrimenkul piyasasının vergiler nedeniyle Dubai, Yunanistan ve Kıbrıs'a yöneldiğinin altını çizdi. Güleroğlu, ayrıca bir defaya mahsus olarak imar barışında yapıldığı gibi gayrimenkullerin gerçek değerinin belirlenmesinin önünü açacak bir yazılım çalışması ile tüm Türkiye'de mülklerin gerçek değerinin belirlenebileceğini ifade etti.

Binax Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, "Gayrimenkul piyasası zor bir dönemden geçiyor. Bunda bazı etkenler var. Dövizin sabit kalması, Konut kredi faiz oranlarının yüksek olması, konut kredi limitlerinin düşük oranda kalması gibi sebepler bulunuyor. 31 Mayıs 2022 tarihinde çıkan genelge ile gayrimenkul fiyatları gerçek değerleri üzerinden gösteriliyor. Bu konuda hükümetin almış olduğu kararın sonuna kadar arkasındayız. Piyasanın normalleşmesi için bazı reformlara ihtiyaç var. Bugün alıcıdan ve satıcıdan yüzde 2 oranında alım satım vergisi alınıyor. Bu vergiler gerçek değer üzerinden çok yüksek rakamlara denk geliyor. Emlak beyanları gerçek değerlere çıktığında yıllık vergi miktarları yüksek rakamlara denk gelecek. Bizim önerimiz yüzde 0,5 alıcından yüzde 0,5 satıcıdan şeklinde alım satım vergisinin düzenlenmesi devletin alacağı verginin daha da fazla toplanmasının önünü açacak."

EMLAK PİYASALARI VERGİ DÜZENLEMESİ BEKLİYOR

Mesut Güleroğlu, "Bugün bir gayrimenkul aldığınızda 5 yıl içinde satarsanız bununla ilgili olarak şahıslarda yüzde 25'den başlayan bir gelir vergisi ödemeniz gerekiyor. Yasa 2022 yılında çıktı. Herhangi bir portala ilan verdiğinizde resmi makamlar bu rakamları baz alıp vergilendirmenin yolu açılıyor. 500 bine 3 yıl önce aldığınız bir daire enflasyonist sebeplerle 6 milyon oldu. Aradaki 5,5 milyonun üzerinden yüzde 25 gelir vergisi ödemeniz gerekiyor. Bu ciddi bir rakam. İnsanlar ilan vermeden satmaya çalışıyor. Satanlarda yatırımlarını Yunanistan, Dubai ve Kıbrıs'a yönlendiriyor. Yani paralarımız dışarıya kaçıyor. Bu para Türkiye'de dönmüyor. Hükümetimizin bir an önce gerekli vergi düzenlemelerini yapıp piyasanın önünü açmasını bekliyoruz. Şu andaki vergi oranlarında düzenleme yapılması öncelikli talebimiz. Ayrıca yıllarca süren kamulaştırma ve miras davaları var. Bu davaların yüzde 80'i düşecektir. Biz de gerçek değeri savunuyoruz. Bu konuda sonuna kadar alınan kararların arkasındayız. Gerçek değerler üzerinden uygun vergi oranlarının alınmasını öneriyoruz. Bir seferliğe mahsus olarak da hükümetimiz gerçek değer için bir yazılım üzerinden vergi alabilir. İmar barışı benzeri bir uygulama ile tüm gayrimenkuller gerçek değerlerine çekilebilir" ifadelerini kullandı.