Kahvenin beklenmeyen etkileri!

ETKİSİ BİR YUDUMDAN SONRA BAŞLIYOR

Kafein, insan vücudunda hızlı hareket eder. Etkileri tipik olarak tüketimden 5 ila 30 dakika sonra ortaya çıkar ve bir yudum yeterli olabilir. Bu etkiler, artan solunum ve kardiyovasküler aktiviteyi, artan bilişsel uyanıklığı ve artan bedensel canlılığı kapsar. Bu etkilerin süresi değişebilir ve bireysel faktörlere bağlı olarak potansiyel olarak 12 saate kadar uzayabilir.

KAFEİN BİR İLAÇTIR

Uyarıcı bir madde görevi gören kafein , beyin ile vücut arasındaki mesajların iletimini hızlandırır. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmak gerekir. Kafeinin etkisi kişiden kişiye değişir ve bu konuda kilo, kafeine aşinalık ve alınan kafein miktarı etkilidir.

ATLETİK PERFORMANSI ARTIRABİLİR

2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre kahvenin performansı artırdığı tespit edildi. Bu önemli bir sıçrama gibi görünmese de, özellikle orta düzeyde rekabetçi düzeyde faaliyet gösteren sporcular için kesinlikle dikkate değerdir. Birleşik Krallık'ta daha önce yapılan bir araştırma, kahve tüketicilerinin tepki sürelerinde, hafızada ve görsel-mekansal muhakemede iyileşme gösterdiğini ve iyileşmenin derecesinin tüketilen kahve miktarıyla ilişkili olduğunu vurguladı.

DEPRESYON RİSKİNİ AZALTABİLİR

Kahvenin ruh halini iyileştirici özellikleri olabilir. 2016'daki gözlemsel çalışmaların analizi, kafein tüketiminin depresyon riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

DAHA FAZLA YAĞ YAKMANIZA YARDIMCI OLABİLİR

Egzersizden hemen önce kahve tüketmenin performansı arttırdığı ve dayanıklılık hissini arttırdığı gösterilmiştir. Bu da egzersiz sırasında kalori harcamasını artırabilir ve potansiyel olarak kilo kaybını hızlandırabilir.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR

Finlandiya ve Norveç'te yürütülen araştırmalar, kahvenin önemli bir antioksidan kaynağı olduğu sonucuna ulaştı. Kahve de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan antioksidan açısından zengin bir beslenmenin benimsenmesi, vücudun zararlı oksidatif strese karşı savunmasını güçlendirmek için gereklidir.

KAHVE İŞTAHI BASTIRIR

Bilimsel kanıtlar , kafeinin yağ hücrelerini doğrudan uyardığını ve depolanan yağları parçalamalarını sağladığını doğrulamaktadır . Yağ, fiziksel aktivite yoluyla kullanılıp atılmadan önce bu parçalanma sürecini gerektirir. Ayrıca kahve, kan dolaşımındaki adrenalin seviyesini yükselterek yağların parçalanmasını kolaylaştırır.