Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası!

Hayvan sütünün pastörizasyonu, temel bir halk sağlığı önlemi olarak görülüyor. Bu sebeple taze süt satışa çıkmadan önce zararlı mikropları öldürmek için yüksek sıcaklıklara ısıtılıyor.

'Ölü süt' değil

Pastörizasyonun sütteki mevcut faydalı bakterilerin bir kısmını öldürmesi birçok kişi tarafından 'ölü süt' olarak görülmesine neden olsa da tüm besinsel özelliklerinden mahrum bırakmıyor. Bu bileşenlerin pastörizasyon yoluyla 'yok edildiği' iddiası aslında tamamen yanlıştır.

Sütteki bazı bakteriler ölse de var olan besinler açısından en zengin gıdalardan biri olduğunu söyleyen uzmanlar, pastörizasyonun gıda kaynaklı hastalıkları azaltmak için sütün bakteri içeriğini önemli ölçüde azalttığını dile getiriyor.

Pastörize süt hâlâ protein açısından zengin, kalsiyum, D vitamini ve diğer birçok hayati besin maddesiyle dolu olmasına rağmen nispeten ucuz, üzerinde çalışılmış ve yaygın olarak bulunabilen bir süt.

Doğal yiyeceklere olan yönelim

Ancak özellikle pandemi sonrasında insanlar 'yerel' veya 'doğal' yiyeceklere yöneldi. Ancak dikkatten kaçan bazı noktalar var. Sağım süreci boyunca mikroplar, ineğin memelerinden çiftçinin ellerine kadar her yerde oyalandığı için sütün birçok farklı noktasında karışabilir.

Bakteri barındırıyor

Pastörize edilmemiş süt, salmonella, listeria, campylobacter ve E. coli gibi yaygın gıda kaynaklı hastalıklara neden olan ve bulantı, kusma, ateş, vücut ağrıları ve böbrek yetmezliğine yol açan bakterileri barındırabilir.

Çoğu sağlıklı insan birkaç gün veya hafta içinde iyileşse de özellikle yaşlılar, küçük çocuklar ve hamile kadınlar için ölümcül olabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, çoğu sağlık profesyonelinin ve sağlık hizmeti sağlayıcısının, pastörizasyonun şimdiye kadarki halk sağlığının en etkili gıda güvenliği müdahalelerinden biri olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

Bazı araştırmalar çiğ süt tüketimi ile alerjilerin, bağışıklık fonksiyonunun ve bağırsak sağlığının iyileşmesi arasında korelasyon olduğunu gösterse de uzmanlar bunun çiğ gıda riskleriyle dengelenmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Tüm hayatım boyunca çiğ süt içtim' diyen insanlar için uzmanlar, "Evet, emniyet kemeriniz olmadan da dolaşabilirsiniz veya motosikletinizi kaskınız olmadan da sürebilirsiniz. Bu onu güvenli yapmaz" ifadelerini kullanıyor.

Fakat yine de çiğ süt tüketmek istiyorsanız sütteki zararlı bakterileri öldürmek için yapılan pastörizasyon işlemini evde siz de yapabilirsiniz. Taze çiftlik sütünü pastörize etmek için tencerede 65 °C'ye kadar ısıtın. Sütü ısıtırken sıcaklığı termometre ile sürekli kontrol edin.