Güç kaybı değil, D vitamini eksikliği!
D vitamini eksikliğinden kaynaklı oluşan problemler, günlük hayatı olumsuz etkilemeye yetecek türden. Özellikle bu belirtilerle vitamin eksikliğinden kaynaklı karşılaşabilirsiniz.
Yorgun uyananlar dikkat
Uyandığınızda çok ağır antrenmanlar yapmış gibi yorgun hissediyorsanız bu durum vitamin eksikliği habercisi olabilir. D vitamini eksikliğinin en belirgin özelliklerinden biri yorgunluk hissiyatıdır. Günlük hayatta enerji depolarını boşaltan bu sorun, uyku kalitesini düşürüyor ve performans eksikliğine neden oluyor.
Sabahları topuk ağrısı çekmek
Özellikle sabahları kalktığınızda adım atarken topuk ağrısı çekiyorsanız bu da D vitamini belirtilerinden biridir. Bazı vitamin eksiklikleri dokularda çeşitli ağrılar oluşmasına neden olur. Aynı zamanda bu eksikliğin neden olduğu halsizlik ve hareketsizlik topukta ağrıları meydana getirebilir.
Boyun tutulması
Sıklıkla boyun ve sırt tutulması problemi yaşıyorsanız değerlerinizi kontrol etmekte fayda var. Çeşitli dış faktörlerden dolayı oluşan bu durumun asıl sebebi D vitamini eksikliği olabilir. Boyun tutulması, günlük hayatı olumsuz etkileyen ağrılı ve sancılı durumlardan biridir.
Yumruk yapmayı deneyin
Vitamin eksikliğinin vücuda ne kadar etki ettiğini görebilmek için elinizi yumruk yapmayı deneyin. Kaslarda oluşan güç kayıpları genellikle D vitamini eksikliğinden gelişebilir. Bu eksiği kapatmak için doğal güneş ışığından faydalanabilirsiniz.
Kronik sırt ağrıları
Kemik, bel ve sırt ağrılarının D vitamini eksikliği belirtileri arasında olduğu söyleniyor. Yapılan araştırmalara göre kronik ağrıları olan kişilerin D vitamini oranı olmayan kişilere göre daha düşük bir seviyede. D vitamini eksikliği, genellikle belden başlayarak pelvis, kalça, uyluk, sırt ve kostlara yayılır.
Günlük hayattaki sağlıksız yaşam stilleri de vitamin eksikliklerine neden olur. Bu noktada özellikle beslenme düzenine önem vermek gerekiyor. Güneş ışığı ise D vitaminini alabileceğiniz en etkili doğal ilaçtır.
D vitaminini besinsel kaynaklardan almak istiyorsanız yumurta sarısı, yağlı balıklar, karaciğer, mantar, otla beslenen hayvanlardan elde edilen peynir ve tereyağı tüketimini öncelikli yapabilirsiniz.
D vitamini eksikliğini doğal yollardan kazanmak için elbette ki güneşten faydalanmanız gerekir. Bu durumun zamanlamasını cilt tonuna bağlı olarak belirleyebilirsiniz. İşte uzmanların belirttiği cilt tonları ve günde kaç dakika güneş ışığı gerektiği.
- Açık ten rengi: Günde 15-20 dakika
- Orta ten rengi: Günde 25-30 dakika
- Koyu ten rengi: Günde 40-45 dakika