İçine sakın süt eklemeyin!

Hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor

Kahve yalnızca lezzetli olmasıyla değil aynı zamanda ölçülü tüketildiğinde sağlık açısından da birçok faydaya sahip olmasıyla da sevilen bir içecek.

Çeşitli çalışmalar da kahve tüketiminin diğer rahatsızlıkların yanı sıra kalp hastalığı, diyabet ve Parkinson riskini azalttığını gösteriyor.

Süt eklemeyin

Sosyal medya platformu TikTok'ta konuşan sinir bilimci Robert Love konuyla ilgili şu tavsiyede bulundu: "Kahvenize asla süt eklemeyin."

Sebebini ise şöyle açıkladı: "Kahveden maksimum faydayı istiyorsanız kahvenize asla süt eklemek istemezsiniz. Yani süt, süt, krema, kahvede harika bir tada sahip, kesinlikle anlıyorum. Ve bu süt ürünlerini ekleyerek kahvenin faydalarını büyük ölçüde azaltıyorsunuz. Örneğin kahve, Amerikan beslenmesindeki en önemli polifenol kaynağıdır."

Polifenol emilimini azaltır

Kahve aslında dünya çapında tüketilen polifenol açısından en zengin içeceklerden biridir ve 100 ml'de 214 mg toplam polifenol içerir. Polifenollerin belirli kanserlerin, kardiyovasküler hastalıkların, diyabetin ve nörodejeneratif hastalıkların gelişimine karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.

Yani kahvenin koyu rengi bağırsak bakterilerimiz ve beynimiz için gerçekten faydalıdır. Antioksidan özelliği vardır. Kahvenize süt ürünleri eklediğinizde, proteinler ve süt ürünleri kahvedeki polifenollere bağlanarak emilimi azaltır.

Dolayısıyla, ister normal inek sütü ister krema olsun, kahvenize süt ürünleri eklediğinizde bu, polifenolleri bağlayacak ve vücudunuzun bu sağlıklı polifenolleri absorbe etme ve bundan fayda sağlama yeteneğini azaltacaktır.

"Yaban mersini için bile bu geçerli. Bu nedenle inek sütünü yaban mersini ile birlikte içmeyin, çünkü inek sütündeki proteinler aslında yaban mersinindeki polifenolleri bağlayacaktır" diyen doktorun tavsiyesi, 2019'da The Journal of AOAC International'da yayınlanan ve sütü kahve de dahil olmak üzere polifenol içeren çeşitli gıdalarla birleştirmenin etkilerini inceleyen bilimsel bir incelemeyle desteklendi .

Polifenollerin, birleştikleri diğer gıdalardaki bileşenlerle kolayca reaksiyona girdiğini ve bunun da besin özelliklerini etkilediğini gördüler.

İnceleme, süt eklemenin kahve polifenollerinin antioksidan özelliklerini azalttığı, dolayısıyla bu tür içeceklerin sağlığa yararlı özelliklerini önemli ölçüde azalttığı veya bozduğu sonucuna vardı.