Filizlendirilmiş besin mucizesini duydunuz mu?

Diyetisyen Ecem Çiçek, filizlendirilmiş besin mucizesini Ben Haber'e anlattı.

Filizlendirme nedir?

Tohumların (kuru besinlerin) su alıp filiz çıkmasıyla birlikte yeni bir bitki oluşumu gerçekleşir. Bu duruma da filizlendirme denir. Birçok kişi kuru baklagillerin şişkinlik yaratmasından, sindirmekte zorlandığından ve besinlerden yeteri kadar faydalanamadığından bahseder. Yapılan çalışmalar filizlendirme sayesinde besinlerin fitat bileşiminin azaldığını, polifenol, antioksidan, vitamin, mineral içeriğinin artmasıyla vücutta daha kolay sindirildiği ve daha kolay kullanıldığını gösteriyor. Besinlerin vücutta biyoyarlılığında önemli iyileşme sağlanıyor. 

Filizlendirme işlemi nasıl yapılır?
Filizlendirme işlemi 3 aşamadan geçiyor: Suda bekletme, filizlendirme ve kurutma 

Suda bekletme: Besinler nem kazanana kadar suyun içerisinde bekletiliyor ve bu sırada bazı enzimler aktive oluyor. Aktive olan enzimler besin ögelerini daha küçük parçalara ayırıyor, böylece bu ürünlerin sindirilebilirlik oranı yükseliyor.

Filizlendirme: Anti-besin (besin öğelerinin emilmesine engel olan, doğal bileşiklerdir) ögelerin yıkımı gerçekleşirken vitamin, çözünür lif, fenolik bileşen, antioksidan aktivite seviyeleri yükseliyor.

Kurutma: Bu aşama özellikle besin değerini korumada ve gıda güvenliğini sağlamada çok önemli. Gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerin durdurulması, aroma bileşenlerinin tolere edilebilir kalması için bu aşama gereklidir.

Sindirim sorunu ve şişkinlikten kurtulun!
Yani, filizlendirme işlemi tahıl ve kuru baklagillerin besin değerlerini önemli ölçüde arttırabilir. Çünkü tahıl ve kurubaklagiller besin değerlerini negatif etkileyebilecek Fitat bileşenini yapılarında bulundurur. Fitatın mineralleri bağlama, vücutta bazı minerallerin emilimini ve kullanılmasını engelleme özelliği var. Özellikle çinko ve demir emilimi fitattan olumsuz etkileniyor. Dolayısıyla besinlerin fitat içeriğini azaltan yöntemler bu besinlerin minerallerinden ve besin ögelerinden daha iyi faydalanabilmemizi sağlıyor. Bu işlem sayesinde zor sindirilmesinden ve şişkinlik yaratması şikayetinden de kurtulmuş olursunuz. Ayrıca yapılan çalışmalarda besinleri filizlendirme işleminde koşullar ve süre besinlerin biyoyararlılığında değişkenlik gösteriyor. 

Özetle; filizlendirme sırasında meydana gelen değişimler sağlık faydaları sağlama konusunda yeni bir soluk olarak bakış açısı sağlıyor. Ayrıca gıda endüstrisi için de oldukça değerli görünüyor. Eğer siz de bitkisel protein kaynaklarından daha etkili şekilde faydalanmak istiyorsanız, beslenmenizde tahıl ve kuru baklagilleri klasikleşmiş şekliyle tüketmekten sıkıldıysanız veya gezegen için daha çevre dostu bireyler olmak isterseniz filizlendirilmiş baklagillere beslenmenizde yer verebilirsiniz.