Doğum izni uzatılacak mı? Çalışan anneye yeni teşvik geliyor

Çalışan kadınların çocuk yapma konusundaki endişe ve talepleri toplantıda değerlendirildi. Kadınların hem kariyer hem de çocuk yapmaları için hükümetin gerekli destekleri verip adım atması kararlaştırıldı.

16 HAFTAYI DEVLET KARŞILIYOR 
Erdoğan’ın açıklamasından sonra AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda nüfus artışını teşvik için doğum izinlerinin 112 günden 1 yıla (52 hafta) çıkartılması önerisi gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de öneriye sıcak baktığı belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kadın işçiye 16 hafta olan doğum izni sırasında brüt ücretin 3’te 2’si oranında geçici iş göremezlik ödeneği (doğum parası) veriyor. Süre uzarsa bunu SGK ödeyecek.

1 YILLIK İZİN TALEBİ 
Kadın çalışanların çocuk planlarını ertelediklerinin ya da çocuk yapmaktan vazgeçtiklerinin altını çizen bir MKYK üyesi, özellikle doğum sonrası izinlerle ilgili kadınların taleplerini dile getirdi.

"DESTEK VERİRİZ" 
Talepler üzerine söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, atılacak her adımı yüzde 100 desteklediklerini ifade etti. "Maliye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diyen Bakan Şimşek, "Özel sektör de sürece dâhil edilmeli. Kaynak aktarımı konusunda bir problem olmaz. Özel sektörü destekleriz" ifadesini kullandı.