Doğal mutluluk hormonu gözümüzün önündeymiş!

Uzmanlar, özellikle kış aylarında mutluluk hormonunun azalabildiğine dikkat çekiyor. Havaların ısınmaya başlaması ile aktivite düzeyleri ve sosyal etkinlikler artış gösteriyor. Bu, kaygı ve stres gibi duygu durumlarını beraberinde getiriyor. Vücudunuzdaki mutluluk ve coşku hormonlarını böyle yükseltmeyi deneyin.

Bahar depresyonu etkilerini azaltmak için mutluluk hormonunun seviyesini yükseltmek veya dengelemek gerekir. Özellikle triptofan, vücutta serotonin üretiminde kullanılan bir amino asittir. İçerisinde triptofan barındıran besinler mutluluk hormonunuzu yükseltebilir. Muz, süt ve süt ürünleri, tavuk, hindi, balık, yumurta ve fındık triptofan içerir.

Dengeli ve düzenli beslenme, mutluluk hormonunu yükseltmenin anahtarlarından biridir. O nedenle tükettiğiniz besinleri özenle seçerek, hormon seviyenizi dengeleyebilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri beyindeki serotonin hormonu düzeylerini yükseltebilir. Özellikle somon, sardalya, ton balığı, ceviz omega-3 açısından zengindir.

Sinir sistemi fonksiyonlarını dengelemek, hormonlarınızın daha dengeli hale gelmesini sağlar. Bunun için özellikle magnezyum takviyesi kullandığınızda ruh hali dengelenebilir. Magnezyum takviyesini doğal bir şekilde vücuda taşımak isteyen kişiler badem, fındık, ıspanak, avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketebilir.

Aynı zamanda B3 vitamini de serotonin sentezinde rol oynayan bir vitamin çeşididir. B3 vitamini almak için yer fıstığı, tavuk, somon, ton balığı ve mısır gibi besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Buna ek olarak folik asit barındıran yiyecekler hormonu dengeleyerek iyi bir ruh hali kazanmanızı sağlar.

Ruh halinizi olumlu yönde etkileyecek besinleri tüketmeye özen gösterin. Triptofan, omega-3 yağ asitleri, magnezyum, B3 vitamini, folik asit ve antioksidan zengini besinleri tükettiğinizde mutluluk hormonlarınızın düzeyini artırabilirsiniz.

Mutluluk hormonu salgılanmasını artıran etkenler arasında baharat tüketimi de yer alıyor. Baharat tükettiğinizde endorfin salgılanması daha etkili bir şekilde gerçekleşebiliyor. Ayrıca çikolata, muz, dondurma, üzüm, çilek ve enginar gibi yiyeceklerin mutluluk hormonu için önemli olduğu biliniyor.