Çocuklara diş macunu nasıl seçilmeli?

Öncelik tadı ve kokusu olmamalı 

“Diş fırçalama alışkanlıklarını yeni yeni kazandırmaya başladığımız çocuk yaş grubundaki hastalarımızın diş macunu seçiminde en çok önem verdikleri, diş macununun ambalajı ve tadı olurken; bizim önceliğimiz içeriği ve flor konsantrasyonudur” diyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir,  “Karar aşamasında asıl belirleyici olan faktörler ise, çocuğun yaşı ve çürük risk durumudur” dedi.

Florlu macun kullanılmalı 

Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Akademisi’nin yönergeleri doğrultusunda; ilk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra florlu macun kullanılmaya başlanmalı ve 3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3 yaştan 6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması yeterli.

Çocuğun yaşına uygun olmalı 

Florun diş çürüğü oluşumunu önleme ve ilerlemesini durdurmada tartışması güç bir öneme sahip olduğunun altını çizen ve çoğu diş macununun içinde temel bileşen olarak yer aldığını aktaran Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, “Diş macununun çocuğun yaşına ve çürük risk durumuna göre, hangi konsantrasyonda flor içermesi gerektiği çocuk diş hekimi tarafından belirlenmelidir” diye konuştu.

Mine yapısını güçlendirmeli 

“Kliniklerimizde çok sık karşılaştığımız ve ebeveynlerin çürükle karıştırdığı bu gibi özel durumlarda mine yapısını güçlendirmesi için özel macunlar tercih etmemiz gerekebilir” açıklamasında bulunan Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Bu macunların içeriğindeki, flor ve kalsiyum gibi bileşenler hasarlı mineyi onararak, güçlenmesine yardımcı olurken; aynı zamanda dişleri çürüğe sebep olabilecek risk faktörlerine karşı da korur” bilgisini paylaştı.

Dişler günde 2 kez fırçalanmalı 

Çocuklara, günde 2 kez ve çocuğun yaşı için önerilen miktarda diş macunu kullanarak, diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı. Dişler, genç erişkinlik dönemine kadar mutlaka ebeveyn kontrolünde fırçalanmalı; diş fırçalamanın bitiminde macunun tükürtülmesi sağlanmalı veya yapılamıyorsa macun diş yüzeylerinden silinerek uzaklaştırılmalı.

Uzmana danışılmalı 

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, uzman bir hekim tarafından hastanın çürük risk durumuna göre profesyonel olarak seçilerek önerilen ürünlerin, sadece ‘doğru’ ve ‘yeterli’ kullanımının zararsız olduğunun bilinmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Diş fırçalarken dikkat edilmesi gereken 5 madde 

1-Dişler genç erişkinlik dönemine kadar ebeveyn kontrolünde fırçalanmalı.

2-Diş macunundan optimum fayda sağlayabilmemiz için diş fırçalamanın doğru teknikle yapılması önem taşıyor. 

3-3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3 yaştan 6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması yeterli.

4-İlk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra florürlü macun kullanılmaya başlanmalı.

5-Bebek ve çocuk yaş grubundaki hastalarda diş macunu seçimi için mutlaka çocuk diş hekimine danışılmalı.