CHP Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, projelerini tanıttı

ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER

Cumhuriyet Halk Partisi Konak Belediye Başkan Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, 'Nasıl bir Konak' hayal ettiğine dair projelerini tanıttı. Toplantıya, Parti Meclisi Baran Bozoğlu, İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Konak ilçe başkanı Ozan Ali İlgazi ve meclis üyesi adayları katıldı.

Mutlu, "Proje belediyeciliği değil, hizmet belediyeciliği yapacağız. Ketlerimizi sosyal belediyecilikle buluşturacağız. Nasıl bir İzmir Konak yerel yönetim olacak genel merkezin vizyonuna sadık kalarak yapacağız. Ölçme ve değerlendirme sistemi geliyor. Meclis üyeleri ve personelimize de gelecek. Değerlendirmeyi zamanından yağmadığınız sürece 5 yılın sonunda hüsrana uğrarsınız. Sizlerden geri dönüş aldığımız bir 5 yıla başlıyoruz." dedi.

CHP Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun satırbaşları şöyle;

Dirençli kent belediyeciliği
Konak, kırılgan bir kent ve yapı stoku eski. Eski yapı stokunun yanı sıra planlama ilkelerine dair hizmet almadan yapı stoku var. Zamanında kaçak yapılaşmış sonrasında imar affıyla yasalaşmış. Her türlü afete karşı hazır hale getireceğiz. Tüm bu afetlere karşı Konak’ı dirençli hale getirmek için yola çıkıyoruz.

Kültürel Miras
Konak’ta kültürel miras var. Kemeraltı, Helenistik dönemden beri yaşamın devam ettiği Agora, Kadifekale var. Tüm bu zenginlikleri ortaya çıkaracağımız bir 5 yıl bizi bekliyor. Daha hızlı bir dönüşüm olacak ve ilk adresimiz Kemeraltı. Gençlik merkezi, emekliler lokali, kreşlerle, farklı fonksiyonlarla desteklemeden gençleri Kemeraltı’na çekmek mümün değil ve 7/24 yaşaması da mümkün değil. Belediyenin kendi ekipleriyle hızlı restorasyon süreci başlatacağız çünkü uzun süren inşaatlara artık kimsenin tahammülü yok. Kemeraltı’nda alan o kadar büyük ki etaplara ayırıp, dönüşümü sağlayıp, tabela düzenlemeleri yaparak, esnafın dirençli hale gelmesiyle yaşayan bir Kemeraltı hedefliyoruz.
Kadifekale’yi ülke turizmiyle buluşturmak istiyoruz. Kemeraltını esnafı, lokantalarıyla, kent ve toplum belleğiyle ayağa kaldırmaya çalışacağız.

Afet planlaması
Depremlerle yaşayan bir bölgeyiz. En ufak sarsıntıda moralimiz bozuluyor. Bir tek kişinin bile canını kaybetmediği afet hazırlığı içine gireceğiz. Büyükşehir ile birlikte afet planlaması yapacağız. Dirençli ve hazırlıklı olacak şekilde plan yapacağız. 2024 yılına yakışan bir yapılaşmanın Konak’ta olmasını istiyoruz.

Katılımcı ve demokratik bir katılım
Her projenin bileşenlerinin davet edildiği, brifing verilen değil en başından sisteme dahil edeceğiz. Ortak akıl, demokratik katılımcı belediyeciliği mahallelerden başlatacağız. Muhtarlarımız var ancak mahallelerde meclisler kurarak, aktif meclis üyeliğini de başlatacağız. Meclis üyelerimiz 111 mahalleyi paylaşacak ve her mahalleden onlar sorumlu olacak. Çalışmaların kent konseyleri aracılığıyla meclise getirilmesini, projenin bitirilmesini de takip edecekler. Sürekli denetlenen bir belediye yönetimi hayata geçecek.

İnovasyon merkezi
Konak’ı 2024’ten daha ileriye nasıl taşıyabiliriz, tartışılabilir bir inovasyon merkezimiz olacak. Fikirlerin birlikte çarpıştığı bir merkez hedefliyoruz. 

Şeffaf bir belediyecilik
Kamunun parasını harcıyoruz, sloganımız “Adil kent, eşit yurttaşlık”. Böylelikle kimse kendini daha az değerli hissetmeyecek. Harcamalarımızı sürekli açık olarak yayınlayacağız. Gelir giderlerimizi, ihalelerimizi yayınlayacağız. Böylelikle herkes bizi denetleyebilecek.

Dijital belediyecilik
Konak Belediyesi cep telefonunda olacak. Sokağınızdaki yapılan kazıyı, tasarımı, ne zaman biteceğini, ihalenin ne kadara alındığı her türlü bilgiye ulaşabileceksiniz. Bulunduğunuz yerden hizmetlere ulaşma imkanı sağlayacağız.

e-ruhsat
Mimarlar odasında çok istediğim bir projeydi. Masaya oturup bir işin imar planını aldığım zaman herkes aynı eşit hakkı alsın istiyorum. 5 yılda bu eşit hakkın herkese geçmesini istiyorum. Arada bir kişiye ihtiyaç duymadan, internet üzerinden her şeyi halledebildiğiniz bir hizmet olacak. 

Öğrenen belediyecilik
Konak Belediyesi olarak, meclis ve personelimiz de dahil sürekli öğrenmeye devam edeceğiz. Ağlara katılarak, en iyi uygulanan yenilikleri takip edeceğiz. Böylece Avrupa, Türkiye ile temasını yitirmeyen ve umarım takdir edilen bir belediye hayal ediyoruz.

Ortak yaşam
Herkes kamunun her yerinde, kendini temsil ederken bulsun istiyoruz. Yayalarımız kesintisiz yürüsün, kaldırımlar işgalden kurtulsun, toplu taşımasını kullanabilsin, yürüyebilsin istiyoruz.

Açık pazaryeri
Kişisel olarak açık pazar benim en sevdiğim şeydir. Açık pazar güzel yapılamadığı için kapalı pazar yerleri istiyorlar. Açık ve kapalı pazaryerleriyle son derece temiz, bakımlı insandan yaşama dair yerlerin olduğu bir Konak hayalimiz.

Adil ve paylaşımcı belediyecilik
Konak kart uygulaması başlayacak. Kent yoksulluğu çok fazla, emeklilerimiz çocuklarına destek olurken, emekliler çocuklarından destek isteyecek durumda. Dijital belediyeciliğin parçası olarak kartla sadece İzmirli esnaftan alışveriş yapabileceği bir sistem olacak. Büyük marketleri yasaklayarak sadece esnaftan yapılacak ve soysal yardım da görünmeden sağlanabilecek. Konak içindeki ticareti de hızlandırmayı düşünüyoruz.

Gıda bankacılığı
Büyük afetlerde gıdaya erişim çok zor olabiliyor. Bu uygulamayla sadece gıda değil, eşya, kıyafet, mobilyanın da olduğu, kent yoksulluğunun giderilmeye çalışıldığı bir yönteme geçeceğiz. İnsanları yoksullaştırarak buradan oy devşiren bir iktidarın politikaları görüyoruz. İstihdam bürolarıyla, burada sanayicilerle çalışarak insanları iş, meslek sahibi yapmak istiyoruz. Aşevi sayılarımızı artıracağız. Çocuk merkezli belediyecilik yapacağız. Çocuklar sokaklarda oynayabilecek, parklara gidebilecek. Biz kreşler yapacağız ve bunlar çok ekonomik olacak. Kütüphanelerimiz olacak. Dezavantajlı bölgelerde aktif çalışan kreşlerimiz olacak.  

Çocuk merkezi
Bir kentte çocuklar mutlu değilse hiç kimse mutlu değildir. Çocuklar parklara gidip kendilerini daha özgür hissedecekler. Öncelikle kreşler yapacağız, 7/24 açık kütüphaneler olacak. Öncelikle ekonomik kreşler açarak onların 4-6 yaş devletin imamların eğitimine izin vermeden laik eğitime kavuşturmak amacımız. Personelin mesai saatleri uzun olacak. Sizin rahatça işinize gidip, akşam da geç çıkacak çocukların olduğu aktif çalışan kreşlerimiz olacak.

Kadın politikaları
Sosyal hayata ve iş hayatına katılabilmesi büyük önem taşıyor. Konak merkezde olacak. Kadını merkeze koyan, kadını rahatça sokakta iş hayatında yer aldıran bir belediye oluşturacağız. Kadın İzmir ve Türkiye için önemli. Kadına şiddet çok fazla… Bunun için yardım destek hattı açacağız.  Kadın sığınma evleri de olacak.

Gençler merkezi
Konak’ta bebek, ergen ve genç yetiştirmenin zorlukları biliyorum. Dezavantajlı bölgelerden başlayarak çocuklarımızı spora yönlendireceğiz. Gençlerimizin çocuklarımızın sakatlanmaları durumunda dışarıdan tedavi destek alacağız. Yabancı dil eğitimleri ya da başka alanlarda destek alabilecekler.

Engellilerin zorlukları ortadan kalkacak
Birebir engelli olmanıza gerek yok. Ancak bunu deneyimlemeyen aile olduğunu sanmıyorum. Ailelerimiz de yaşlandığı için zorluklar yaşanıyor. Toplu ulaşım, mekana gidebilmek gibi bütün erişim engellerini kaldıracağız. En çok kaldırımlardan şikayet alıyoruz. Bunlar çözülemeyecek işler değil, meslek alanım da bunları kapsıyor. Şimdiden söyleyeyim, esnafımıza kötü haber, kaldırım işgallerine son vereceğiz.

Yaşam evleri
Yaşı ilerleyen aile büyüklerinin sosyalleşebileceği alanlar yok. Sosyalleşebilecekleri, kendilerini keşfedebilecekleri alanlar yaratacağız. Demanslı hastalar, engelliler ve kendi olanaklarıyla gelemeyenleri biz servislere taşıyacağız. Vatandaşlarımızın sokakta bir yerlerde oturabilmesi, sanat aktiviteleri yapabilmesini önemsiyoruz.

Sağlık taramaları
Eşrefpaşa Hastanesinden en fazla yararlanmaya çalışarak, evlere bakım için gideceğiz. Diş sağlığı taraması önemsediğimiz alan olacak. Sağlık sistemini tek başımıza yerel yönetim olarak düşünemeyiz. Halk sağlığı en önemli konumuz olmalı. Tabip odası ve diş hekimleri odasıyla birlikte çalışacağız.

Kültür ve sanat
“Başka bir sanat mümkün” diye yola çıkacağız. Çalışmalarımız şimdiden başladı,  1 Nisan’dan sonra projelerimiz hayata geçecek.
Kent belleği, kültürel mirasla ilişkilidir. Binaların restorasyonundan yemeğimizden geleneklerimize kadar kent belleğimizi diri tutmak için çalışacağız.
İzmir’de festivallerin yapılabileceğini, laik ve seküler hayatın kentin bütün kılcallarına kadar işlemesi gerekiyor. Herkesin bu hakkına sahip çıkmasını istiyoruz.

Temiz kent
Temiz kent istiyoruz. Bunun içinde belediyemizde nelerin eksik olduğuna baktık. Makinelerimiz eski, süpürgeci dediğimiz emektarlarımızın sayısı az, kentin olmazsa olmazı temizlik. Atık ayrıştırma, ağzı açık konteynerlardan kentimizi kurtarmak istiyoruz.

Çevreci belediyecilik
Kentsel dönüşüm bölgelerimizde doğalgaz yok. Orada yaşayan 60 bin kişi, maalesef hava kirliliği yaratan kömür kullanıyorlar. Bütün kente doğalgazı olmayan bölgenin kalmaması, hava kirliliğinden kurtarmamız, diğer faktörlere müdahale etmek, etrafı kirleten diğer tesislerin denetimi bu konuların ardından geliyor. Daha çevreci bir Konak hedefliyoruz.

Yağmur suyu denetimi
Malzeme olarak geçirgen malzemeler kullanılmadığı için asfalt beton suyu emmiyor. Dolayısıyla kenti su basıyor. Yeni yapılan yol bile su baskınına neden oluyor. Yağış suyunu yöneteceğiz. 1 Nisan’dan itibaren geçirgen malzemeler kullanacağız, hendekler yaratılarak yağmur suyundan yararlanacağız.

Ağaçların master planı
Kültürpark’ın ağaç dokusu zaten var. Konak’ta çok fazla yeşil ve ağacımız yok. O nedenle daha yeşil bir Konak için yola çıktık.

Sağlam alt yapı
Altyapı büyükşehirin işi ancak biz Konak olarak da müdahil olacağız. Dolayısıyla bölgenin altyapısı elden geçirilmeli.

Otopark sorunu
Meydan altlarını  yer altı otoparkları olarak kullanılması gerekiyor. Yoksa bu konuya başka çözüm yok. 

Sivil toplum yerleşkesi yapılacak, sokak hayvanlarına kısırlaştırma çalışması yapılacak.