C vitamini deposu! Kilo vermek isteyenler listeye eklesin

Kış aylarının vazgeçilmezi lahana, çeşitli alternatiflerle hazırlanarak sofralardaki yerini alıyor. Kışın habercisi olarak bilinen bu sebzeden isteyen turşu, isteyen ise lezzetli yemekler yapıyor.

Kat kat yaprakları olan, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen lahana vücudun depolaması gereken vitamin ve mineralleri içeriyor. Brüksel lahanası, beyaz lahana, kırmızı lahana olarak kendi içinde çeşitlere ayrılıyor. Aynı zamanda brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, turp ve rokanın da lahana türleri arasında yer aldığını biliyor muydunuz?

Yüksek C vitamini değeri

Düşük kalorili olmasına rağmen yüksek besin değerlerine sahip olan lahana özellikle C vitamini açısından zengin bir sebzedir. K, B6, folik asit, demir, kalsiyum ve potasyum deposu olan lahananın kış aylarında hastalıklara karşı önlem almak için tüketilmesi oldukça faydalı.

Lahanayı pişirirken etrafa yayılan kokusundan rahatsız olabiliriz. Ancak sağlığa olan bu faydaları kokusunun önüne geçebiliyor. Birçok sebzenin yanı sıra içerisinde bol miktarda C vitamini bulunuyor. Beyaz lahana, enfeksiyonlara karşı koruma etkisi sağlıyor.

Ancak lahanayı çok fazla pişirdikçe C vitamini azalabilir. Buna rağmen hastalık risklerini önlemede ve iyileştirmede etkili bir rol oynuyor. İçerisindeki B grubu vitaminleri sinir sistemi için son derece faydalı etkiler barındırıyor.

Hastalıkların artış gösterdiği kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemli. Bu sayede birçok enfeksiyon hastalığına yakalanma riski minimum seviyelerde olacaktır. Beyaz lahana, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu, enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasını artırır.

İltihap önleyici 

Lahanada bulunan antioksidan etkisi iltihaplanmalara karşı kuvvetli. Vücutta oluşan zararlı maddelerin atılmasına, kalp hastalıklarını önlemeye ve karaciğer yağlanmasından kurtulmaya yarıyor.

Karaciğer yağlanması, birçok rahatsızlığı beraberinde getiren bir durum. Karaciğerin temiz olması bu noktada büyük önem taşıyor. Lahana tüketimi, karaciğerin daha sağlıklı ve verimli bir iş çıkarmasını sağlıyor.

Kolesterolü düşürür 

İçerdiği lif kolesterol seviyelerini düşürebilir. Kan basıncını düşürerek kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. İçerdiği polifenoller sayesinde kolesterole etki eden lahana, kolesterol seviyelerinin dengelenmesini sağlar.

Saç ve cilt sağlığı

Lahananın içerdiği vitamin ve mineraller, saç ve cilt sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Özellikle saç dökülmesini azaltarak daha güçlü saçlara sahip olmanızı sağlar. Ancak bunun için düzenli bir şekilde lahana tüketilmesi gerekiyor.

Kilo kontrolü için ideal sebze 

Lahana, kilo kontrolüne yardımcı olabilecek düşük kalorili ve yüksek lif içeriği ile bilinen bir sebzedir. Lif zengini lahanayı kilo verme sürecindeyken tercih edebilirsiniz. Doktorlar, diyet planlarına düşük kalorili sebzelerin eklenmesi gerektiğini söylüyor.

Bazı araştırmalar sonucunda, lahana tüketiminin metabolizmayı hızlandırdığı ortaya çıktı. Metabolizmanın hızlanması, vücudun daha fazla kalori yakmasına yardımcı olur.