Biotin nedir? Biotin (B7 vitamini) nelerde var?

B vitamin türlerinin hepsi de vücutta hiçbir şekilde depolanamazlar. B vitamini içeren gıda ürünlerini tükettiğimizde; vücudumuz tükettiğimiz gıda ürünlerinden ihtiyacı kadar olan B vitamini alt türlerini alarak bağırsaklarda emilimini gerçekleştirir. Bağırsaklarda emilim işleminden sonra fazla gelen B vitamini türlerini vücut depolayamaz. Fazla gelen B7 vitamini, vücudun dışına atılarak vücuttan uzaklaştırılır.

Biotin vücudumuzdaki pek çok işlevin yerine getirilmesinde oldukça etkili bir vitamin türüdür. Yağların ve karbonhidratın vücutta enerjiye dönüşmesine yardım eder. B7 vitamin seviyesinin düşük olması ve bu durumun uzun sürmesi, halinde kalıtımsal bir rahatsızlık olan “biotidinaz” hastalığı meydana gelmektedir. Vücut sağlığı için önemli olan biotin nelerde var sorusunun yanıtlarını bilmek bu açıdan önem taşır. 

Biotin (B7 vitamini) Nelerde Var?
Biotin nelerde var sorusuna yanıt olarak, günlük olarak tükettiğimiz çok sayıda gıda maddesini sayabiliriz. Biotin açısından zengin olan gıda maddeleri şu şekilde sıralanabilir:

Yumurta

Biotin açısından oldukça zengindir. Özellikle yumurta sarısında yoğun miktarda biotin bulunur. Bu gıda maddesini tüketerek, vücudun ihtiyacı olan B7 vitamini kolayca vücuda alınmış olur. 

Patates

Patates, içeriğindeki biotin vitamini açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Patates özellikle tam pişirilmeden tüketilmelidir. Fazla pişen patates içerisindeki biotin miktarını kaybeder.

Kuru baklagiller

Biotin nelerde var, sorusu için ayrıca kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagil türlerini işaret etmek mümkündür. Düzenli bir şekilde kuru baklagil ürünleri tüketerek vücut için gerekli olan biotin vücuda alınabilir.

Süt ve süt ürünleri

Süt ürünleri biotin açısından zengin gıda maddeleridir. Yoğurt, ayran, kefir, peynir çeşitleri sıklıkla tüketilmelidir.

Yeşillikler

Özellikle roka, marul, maydanoz, dereotu gibi yeşillik türleri hem sağlık açısından önemlidir hem de içerdiği biotin vitamini yönünden zengindir.

Kuruyemiş çeşitleri

Kuru yemişler, içerdiği vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Pek çok kuru yemiş türü antioksidan özellik de gösterir. Kaju, fındık, fıstık, badem, ceviz günlük olarak tüketilmesi gereken kuruyemiş türleridir.

Kırmızı ve beyaz et çeşitleri

Kırmızı ve beyaz et çeşitleri B7 vitamini içeren gıda grubu arasında yer alır. Özellikle sakatat türleri bitoin kaynağıdır. Bu tür gıda maddelerini tüketerek günlük ihtiyacınız olan miktarı karşılayabilirsiniz.