Bergama Tımarhanesi ihtiyaçtan doğdu

ÇİĞDEM ÖZEN/

Bergama'da Tımarhane kurulduğunu söylesek, sanırım hepiniz gerçekten tımarhane mi açıldı diye şaşırırsınız... Tımarhane'nin detaylarını her zaman farklı ve insana değer katan, üretim, gelişim ve paylaşım eksenindeki projelerin mimarı Güzel İşler Derneği Kurucusu Sercan Duygan'dan öğreniyoruz...

Sizi Tanıyalım, Sercan Duygan nerede yaşıyor, eğitimi ve hayatı nasıl ilerledi, ilerliyor?

Bergama’da yaşıyorum. Burada sosyal tasarım çalışmaları yapıyorum. Mesleğim Makina Mühendisliği, yüksek lisans eğitimimi İletişim Bilimleri dalında yaptım. 22 yıldan beri iş hayatımın yanında, sivil toplum ile ilgili gönüllü ve profesyonel çalışmalar yürütüyorum. Bir grup gönüllüile Güzel işler Derneği’ni kurduk, 6 yıl geçti. Dernek çalışmalarının yanında otomotiv sektöründe uluslararası proje yönetimi ve Bergama’da iki ayrı tarihi taş binada ticari olarak hostel işletimi yürütüyorum.

Bergama Tımarhanesi’ni diye bir kampınız. Gerçekten Bergama’da Tımarhane mi kurdunuz?
Yok, hayır, halk dilindeki gibi bir tımarhane kurmadık. Eski dönemlerde atları tımarlanmanın, insanlar için bir rehabilitasyon olduğu keşfediliyor ve bunun için alanlar yaratılıyor. Rehabilitasyonlara daha çok psikolojik rahatsızlık yaşayan bireyler gidiyor ve bu alanlara Tımarhane denmeye başlanıyor.

Bergama Tımarhanesi ise, bireysel dönüşüm ya da rehabilitasyon çalışmalarının uygulandığı Spiritüel Atölye Kampı. Tımarlanma prensibi bizim dikkatimizi çektiği için, adı böyle seçildi.

Bergama Tımarhanesi’ni kurgularken, bireyin ruhsal ve fiziksel dünyasını keşfe, farklı tekniklerle çıkmasını amaçladık.

Spiritüel Atölye kampı programında neler var?
Biz aramızda Bergama Tımarhanesi diyoruz, tabi kampın adını siz doğru ifade ettiniz…
Kampta bu yıl 17 Atölye var. Ülkemizde ve farklı ülkelerde bu atölye tiplerinden sadece bir tanesi üzerine de kamplar kurgulanıyor. Biz kampı bir tema altında birleştirdik. Bu yılki temamız; “Yas, Bedel, Umut”. 

Atölyelerde farklı tekniklerde deneysel çalışmalar var. Bazıları tamamen ruhsal, bazıları hem ruhsal hem fiziksel ya da sadece fiziksel atölyeler.  Mesela müzik terapisinde,  ruhsal ve fiziksel uygulamalar bir arada dengeleniyor. Yoganın, ruhsal etkisi var ama, fiziksel içeriği de güçlü. Onun dışında astroloji, aile dizimi, refleksoloji, mandala, sufi meditasyon, sanat terapisi gibi uygulamalar, eğitimli konu yürütücüleri tarafından gönüllü olarak kampta uygulanacak.

Gönüllü katılım ve eğitmenlerden bahsettiniz. Kamp tamamen gönüllü mü?
Atölye yürütücüleri ve kamp ekibi Bergama Tımarhanesi’ne gönüllü katkı veriyor.
Çalışmada bir turizm şirketinden konaklama, lojistik ve iaşe başlıklarında hizmet alıyoruz. Kampta oluşan tüm masrafları da aramızda paylaşıp hizmet sağlayıcı kuruma veriyoruz. Bu nedenle kamp; katılım maliyeti düşük ve insan kaynağı katkısı büyük bir yapıda kurgulanıyor.

Ne zaman nerede olacak kamp ve nasıl katılabiliriz?
5-9 Temmuz 2023 tarihlerinde Bergama’da 6 ayrı alanda 17 atölye ile kurgulanıyor. Kampa sadece çevrimiçi başvuru yapabilirsiniz. Bunun için https://linktr.ee/guzelislerder adresinden atölye kayıt bölümüne kayıt yapmanız yeterli. Ardından ekibimiz sizinle iletişime geçiyor. Konaklamalı, konaklamasız, günlük ve atölye özelinde katılım seçenekleri var.

Güzel İşler Derneği ne konuda çalışıyor?
Güzel İşler Derneği, bir atölye ve deneyim derneği. Çalışmalarındaki sosyal faydayı; üretim, gelişim ve paylaşım ekseninde yapıyor. Bizim hikayemizdeki önemli başlıklar; şeffaflık, uluslararası bakış açısı, yenilikçi yaklaşım, açık kapı ve insanın varlığının değeridir. Gönüllülerimiz ve tüm ekiplerimizin öncelikle kendilerine iyi gelen, geliştiren ve mutlu eden adımları burada uygulamalarını istiyoruz. Kendilerini bir sivil toplum gönüllüsü olarak konumlandırmalarını bekliyoruz. Gönüllülerin kendilerine katkısını önemseyen, farklı kurum, proje ve inisiyatiflere de destek olan yaklaşım, bizim için atölye isimlerinden ve yapılan işlerden çok daha önemli.

Peki, ben de gönüllü olabilir miyim nasıl katkı verebilirim dediğimde hangi adımı atmalıyım?
Bu bir isteği olan bir bireyin, bizi bulması; açık kapı yapımızla bize ulaşması oldukça kolaydır. Tüm dijital mecralardan ve kapıyı doğrudan çalarak bizimle görüşüp kendilerini anlatabilirler. 

Katkı konusunda şunu özellikle eklemek isterim: Kabul görmek, anlaşılmak, değerlendirilmek, dinlenilmek ve kabul görmek, sivil toplum sürecinde ilk ve en büyük katkıdır. Bu bir kuruma gönüllü olmanın da öncesinde geliyor. 

Bize ulaşmak istediğinizde @guzelislerder Sosyal Medya hesaplarına girebilirsiniz. Tüm iletişim alanlarımız orada açıktır ve cevaplanmaktadır.