Başkan Tugay: Yetki bakanlıklarda, yerel yönetimin yetkisi yok

ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER

İzmir Körfezi’nde meydana gelen balık ölümleriyle ilgili Bakanlık, sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı belirtirken, Büyükşehir’de yapılan açıklamada; deniz suyunun ısınmasının plankton patlamasına yol açtığına dikkat çekilerek, bunun balıkların ölümüne sebebiyet verdiği kaydedilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, düzenlediği basın toplantısıyla İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri konusundaki tartışmalara ve belirsizliği sonlandırmak için basın toplantısı düzenledi. Tugay, “1.derecede sorumlu kurumlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’dır. Yerel belediyelere herhangi bir yetki verilmemiştir” dedi.

“BALIK ÖLÜMLERİNİN NEDENİ ALG TÜRÜ”
Başkan Tugay, körfezde başka bir türden kaynaklı kirlilik yaşandığını belirtirken, “Yüzeyde buna benzer renk değişikliği ve yer yer kırmızı renk değişiklikleri de oldu ve toplu balık ölümleri ve koku yaşandı. Bu olayın hemen ardından nedenlerin detaylı bir şekilde araştırdık. İZSU çevre daire Başkanlığı bize bu konuda bilgi aktaracak. Bizler bu yaşadığımız çevre felaketi özelinde bundan sonra tüm gerçekliğiyle sorunla yüzleşmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Körfez ağır bir kirlilik altında ve bunun yarattığı sorunları yaşıyoruz. Körfez yıllar içerisinde kirlenmekte bu yeni bir durum değil.  Körfezimize bir takım evsel atıklar taşınıyor. Kaçak ya da fazlalıktan dolayı gelen kanalizasyon atıkları oluyor. Bayraklı körfezinde yıllardır çamur birikiyor ve dolgu yaparak örtbas edilmeye çalışılıyor. Uzun yıllardır maalesef hepimiz, İzmir’in tüm yaşayanları, sanayi kuruluşları körfeze atık atıyor. Ve görünen o ki, işin son kısmına gelinmiş durumda. Çözüm için de hepimizin ortak bir çaba içerisinde olmamız gerektiğini ifade ettim. Bu renk değişimi ve balık ölümlerinin nedeni olarak plankton ve başka alg türünün çoğalmasıyla ortaya çıktığını düşünüyoruz. Bizim kanaatimiz bu yönde, çünkü alg türü ilk defa Ekim 2023 tarihinde İzmir Körfezi’nde tespit edilmiş, bu yıl yaşadığımız ikinci alg türü.” şeklinde ifade etti.

“SİYASİ KİMLİKLERDEN SIYRILARAK ÇÖZÜM BULALIM”
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2000 yılından beri körfezi incelediğini söyleyen Tugay, “Alg türünün gemilerle taşınması sonrasında, ilklim değişikliğinden yararlanarak çoğalıyorlar ve körfezde baskın bir hale geliyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2000 yılından beri körfezi inceliyor. 68 tane ayrı noktadan TÜBİTAK’ın Marmara gemisi gelerek yüzeyden su ölçümü alıyor ve bunu raporlandırıyor. 2000 yılından beri aslında bilimsel verilerle takip ediliyor. Bilimsel verilere baktığımız zaman herhangi bir yorum katmayacak şekilde objektiflik olarak sorunun nasıl yoğunlaştığını görüyoruz. Bu sorunu her türlü siyasetin üstünde görüyorum. İzmirlilere ve İzmir’e saygısı olan, İzmir’i seven biri olarak bu çevre felaketinden sonra bütün siyasi kimliklerinden sıyrılarak, bütün kurumlarla işbirliği yaparak çözüm üretmemiz gerektiğini düşündüm. Bunu öncelikle İzmir ve Türkiye’deki tüm kurumlardan yardım bekliyorum. Bu verilerle ilgili sözler herhangi bir siyasi zemine çekilmesin istedim.” dedi.

“ARITMA TESİSLERİMİZDE SORUN YOK”
Başkan Tugay, körfezdeki kirlilik yaratan etkenlerle ilgili sözlerine şöyle devam etti;
“Arıtma sistemimiz var, ama Sasalı ve Narlıdere arıtıma tesisi, her ikisi de bakanlık tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir. Bizim elimizdeki verilere göre sistemden kaynaklı herhangi bir anormal durum yoktur. Son 5 ay içerisinde bir anormallik yaşamadık çünkü ağırlıklı olarak sisteme yükleme oluyordu ve kapasitesinin üzerine çıktığı için sorun yaşanıyordu. Ancak yaz döneminde bu sorun da yaşanmadı ve ölçümler normal değerlerde olduğunu verilerle bize gösteriyor.

İkinci sorun dereler, oralardan da gelen evsel ve endüstriyel atıklar geliyor. Menemen bölgesinden de tarımsa atıkların aktığını biliyoruz.

Üçüncü sorun, Körfezde liman ve tersane de kirleten yapılar arasında ve limana gelen yük gemileri körfezi kirletiyor. Sistemde şöyle bir eksik var, uzak ülkelerden gelen yük gemileri kalkmadan önce limandan su alıyorlar, daha sonra bu suyu körfeze boşaltıyorlar.  Alg türünün gemiler tarafından körfeze taşındığını düşünüyoruz. Bu bilgilere bilimsel veriler ışığında sonuca ulaştığımızı, bilim insanlarının bize ilettiği veriler olduğunu söyleyebilirim.

2000 yılında yılı kanunları ve yönetmeliklerinden sonra denizler ve ilk sularda 1.derecede sorumlu kurum Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı’dır. Yerel belediyelere herhangi bir yetki verilmemiştir. Ben bu sorunu başka kurumlara yıkmak için söylemiyorum ancak herkes yetkili kurumları bilmesini gerektiğini düşünüyorum.”

“KÖRFEZDE YÜZMEYİ VAAT EDEMEM”
AK Parti kanından gelen eleştirilere yanıt vermeyeceğini ifade eden Tugay, “26 Ağustos 2024 içinde bulunduğumuz sorunu iyi anlamamız ve ne tür kararlar alacağımızı düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. Geçmişle kavga ederek hiçbir yere varamayız. Basından suçlamaları okuyorum, bunlara cevap vermedim, cevapların tamamı bu konuşmanın içerisindedir. Sadece çözüm üretmek için işbirliği çağrısı yaptığımı kamuoyu önünde söylemek isterim. Umuyorum 5 yılın sorunda körfezimizin bugünden çok daha iyi olacak. Körfezde yüzmeyi vaat edemem, ancak bugünden çok daha temiz bırakacağımı söylemek isterim.”