Ayva yerken üzerine bir de limon sıkın!

Geçmişi 4000 yıl öncesine dayanan ayva, kendine has yapısıyla sert bir meyvedir. Yetişme şartlarına göre farklılık gösteren bu meyve daha yumuşak olabilir. Meyve olarak tüketildiğinde son derece faydalı olan ayva, ilaç yapımında bile kullanılıyor.

Sindirimi kolaylaştırmada oldukça etkili doğal meyvelerden biridir. Lif bakımından zengin bir meyve türü olan ayva, vücuda tokluk hissi kazandırır. Bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi için önemli olan lifler, kabızlığı önler.

Kış aylarında geçmek bilmeyen öksürük probleminin önüne geçmek için boğaz ağrısını yatıştıran, öksürüğü gideren ayvayı tüketebilirsiniz. İçerdiği doğal şekerler mukusun incelmesine yardımcı olur. Boğazın rahatlamasını sağlar. Kış aylarında sürekli tekrar eden hastalığa karşı önleyici olabilir.

İçerisindeki antioksidanlar cilt hücrelerini koruyabilir. Düzenli olarak ayva tüketmek cilt dokusunu iyileştirebilir. Kışın sık sık tüketilen ayva C vitamini sayesinde hücrelere canlılık katar. Cilt tonunu eşitleyen, nem dengesini koruyan harika bir meyvedir.

Yapılan araştırmalara göre ayvanın içerdiği bazı antioksidanlar kanser riskini azaltabilir. İçerisindeki fenolik bileşikler ve C vitamini kanser hücrelerini büyük oranda önlüyor. Ancak bu konuda yapılan bazı bilimsel araştırmaların sürdürülebilir olması gerekiyor.

Tüketimi yaygınlaşan, kendine has tadıyla ağız burkan ayvayı neredeyse herkes yanlış tüketiyor. Bir bıçak yardımıyla soyulan ve bu şekilde tüketilen ayva genellikle boğazda tıkanıklığa, kuru olduğu için zorlanarak tüketmeye yol açıyor.

Yapısı gereği kuru bir meyve olan ayvayı yerken zorlanabilirsiniz. Ancak usulünü bildiğinizde tüketiminin ne kadar kolay olduğunu fark edeceksiniz. Sosyal medyada paylaşılan bu yöntem birçok kişinin tüketimini kolaylaştıracak. Üstelik tadına da lezzet katacak.

Ayvayı tüketmeden önce bir tahta kaşık kullanarak dış kabuğuna vurmaya başlayın. Kaşığı yumurta kırar gibi kullanarak ayvaya hafifçe vurabilirsiniz. Bu sayede ayvanın sert yapısı yumuşamaya, daha yenebilir olmaya başlar.

Sonraki aşamada ise ayvayı bıçak kullanarak kesmek yerine kaşıkla oymak var. Kaşıkla oyuklar açarak doğramaya başlayabilirsiniz. Ayvanın yumuşak hale gelmesi, bu işlemin zor olmasını önleyecektir.

Son olarak soyduğunuz ayvaların üzerine bir miktar limon sıkıp kaya tuzu eklemeniz gerekiyor. Ayva tüketmenin püf noktalarından biri olan bu işlem ayvanın kuruluğunu, boğaza takılma hissini ve buruk tadını alacaktır.

Damak zevkinize göre ayvaya farklı tatlar katabilirsiniz. Limon ve tuz karışımıyla birlikte üzerine Türk kahvesi serpiştirebilirsiniz. Sosyal medyada birçok kişinin ilgisini çeken bu tarif, ayvanın tüketimi zor olan durumunu ortadan kaldırıyor.

Faydalı etkilerinden yararlanmak için düzenli olarak tüketebilir, sağlığınızı iyileştirebilir ve kışın çoğalan hastalıklara karşı önlem alabilirsiniz.