Asgari ücret zammı için 5 hesaplı formül!

2024 asgari ücret net rakamı 17.002 TL olarak belirlendi. Brüt asgari ücret ise 20,002 TL olarak duyuruldu. Temmuz ayında memur ve emeklilerle birlikte zam beklentisi içine giren milyonlarca çalışan beklediği artışı alamamış Ocak 2025 yılını beklemeye geçmişti. Büyük bir değişiklik olmaz ise 2025 yılı için de tek asgari ücret belirlenmesi bekleniyor.

2025 asgari ücret zammı için 5 tane formül ortaya çıktı. Milyonlarca çalışanın gözü Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda. Komisyon toplanarak 2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti belirleyecek. Asgari ücret belirlenirken ara zamlardaki gibi 6 aylık değil yıllık enflasyon etkili.

İLK BAKILACAK VERİ YILLIK ENFLASYON

Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in haberine göre, 5'er kişilik işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan ve 15 kişi ile toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda değerlendirilen en önemli veri enflasyon oluyor. Geçmiş yıllarda yapılan tüm asgari ücret artışları ya enflasyon oranıyla paralel ya da onun 5-10 puan üstünde gerçekleşmiş durumda. Bu sebeple bu yılda komisyonun ilk bakacağı veri enflasyon olacak.

YÜZDE 50'Yİ BULABİLİR

Sene sonuna doğru yol alırken milyonlarca çalışanın maaşını doğrudan, diğerlerinin ise dolaylı yoldan etkileyecek asgari ücret zammı için ipuçları gelmeye başladı. Merkez Bankası başlangıçta enflasyon beklentisini yüzde 38-42 aralığında belirtmişti. Ancak, son yayınlanan Orta Vadeli Program'da bu tahmin yüzde 42,5 olarak güncellendi. Merkez Bankası'nın yanı sıra pek çok piyasa araştırmasında da enflasyon beklentileri yüzde 40'ın üzerinde şekilleniyor. İlginç bir şekilde, tahminler arasında en düşük oran, Orta Vadeli Program'da belirtilen yüzde 41,5 oldu. Bu rakamların üzerinde bir oran gerçekleşirse ya da refah payı eklenirse artış oranının yüzde 50'ye yaklaşması beklenebilir.

İŞTE ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİLER

OVP Enflasyon Tahmini: Yüzde 41,5 Asgari ücret tahmini: 24.058 TL

Merkez Bankası Anketi: Yüzde 43,14 Asgari ücret tahmini: 24.336 TL

Anadolu Ajansı Enflasyon Tahmini: Yüzde 42,64 Asgari Ücret Tahmini: 24.251 TL

Reuters Enflasyon Tahmini: Yüzde 42,95 Asgari Ücret Tahmini: 24.304 TL

Finansal Kurumlar Birliği Enflasyon Tahmini: Yüzde 49,39 Asgari Ücret Tahmini: 25.399 TL

1 OCAK'TAN ÖNCE BELİRLENMESİ GEREKİYOR

Asgari ücretin en geç 31 Aralık'ta açıklanması gerekiyor. Çünkü belirlenen ücret 1 Ocak'tan itibaren geçerli oluyor. Belirlenen asgari ücret adından da anlaşılacağı gibi verilebilecek en düşük ücreti gösteriyor. Aslında komisyon bu ücretin verilmesi gibi bir karar almıyor. 'Bu ücretten daha az ücret veremezsiniz' kararı alıyor. O yüzden asgari ücret bir geçim ücreti değil, bir gösterge rakamı olarak kamu oyu ile paylaşılıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI BİRÇOK KALEMDE ETKİLİ OLUYOR

Çünkü asgari ücret sadece işçilere verilen maaşları değil birçok hesaplamayı da doğrudan etkiliyor. Doğum, askerlik gibi borçlanma rakamlarını, isteğe bağlı sigorta ödemelerini, BES ödemelerini, GSS primlerini, Bağ- Kur ve SSK primlerini, ayrıca işsizlik maaşını hesaplarken asgari ücret baz alınıyor. Bu yüzden de asgari ücret işsizden ev hanımına, işverenden esnafa herkesi ilgilendiren bir rakam oluyor.

Kaynak: Yeni Asır