AK Partili Kırkpınar: İzmir'de yönetilememe sorunu var

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik başta olmak üzere kentin sorunlarıyla ilgili gündem dışı söz alarak konuşma yaptı. 

Konuşmasının başında terör devleti İsrail’i ve onun başındaki katil Netanyahu’yu şiddetle kınadığını ifade eden Kırkpınar, Filistin, Lübnan ve Beyrut’ta yaşananların bir katliam olduğunu ve tüm insanlığın buna sessiz kaldığını vurguladı.

İzmir'de belediyelerin sorumluluğunda olan pek çok hizmet ve yatırımın yapılmadığına dikkat çeken Kırkpınar, “Şehrin altyapı, üstyapı, trafik, ulaşım ve deniz kirliliği gibi birçok sorunu ağırlaşarak devam etmektedir. Karadan gelen kirlilik nedeniyle ne yazık ki bugün körfez tehlike altındadır ve âdeta can çekişmektedir. İzmir Körfezi’nde ki kirlilik nedeniyle insanlar nefes alamıyor, toplu balık ölümleri yaşanıyor, deniz canlıları kıyıya vuruyor, kötü koku ve çevre kirliliği de hem öldürüyor hem de biz İzmirlileri utandırıyor. Üzülerek belirtmek isterim ki denizdeki atık su kaynaklı amonyak miktarı olması gerekenden tam 50 kat daha fazla, denizdeki oksijene baktığımızda da benzer bir manzarayla karşılaşıyoruz; bu da beraberinde koku problemini getirmekte, insan sağlığını da ciddi anlamda tehdit etmektedir. Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki şu anda körfezimizin çoğu bölgelerinde yaşam kalmamıştır. İç körfezde toplam fosfor, klorofil, amonyum ve azot gibi zararlı maddeler sınır değerlerinden tam 2-3 kat daha fazladır. Maalesef İç körfezimizde denizdeki su hareketliliği ve sirkülasyonu artık durma noktasına gelmiştir” diye konuştu.

“SORUMLULAR 25 YILDIR İZMİR’İ YÖNETENLERDİR”
Yaşanan sorunların müsebbibi olarak yerel yönetimleri işaret eden Kırkpınar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Denizin bu hâle gelmesinin sorumluları 25 yıldan beri İzmir'i yöneten, seçim meydanlarında “körfezi temizleyip burada yüzeceğiz.” diyen ama görevde iken tek bir adım bile atmayanlardır. Sorumlular şimdi suçlarını gizlemek için balıkların bize ait olmadığını iddia ederek kendilerini gülünç duruma düşürmüşlerdir. Bu kirliliğin sorumlusu yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını bile birbirinden ayıramayan, kurulu atık su tesislerini bile çalıştıramayan, dereleri dahi ıslah etmekten âciz olan yerel yönetimlerdir. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi düzgün işletilemediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından defalarca uyarılmış, son beş senede 13 ayrı ceza uygulanmıştır. Bu cezaların sebebi ise tesisin düzgün çalıştırılamaması, İzmir Körfezi’ni her gün bir önceki günden daha fazla kirletmesidir. İzmir'de çok büyük sorun olan körfez kirliliğinin yanı sıra trafik, kentsel dönüşüm, çöp, kanalizasyon gibi birçok sorun var. Kısa süreli yağmurlarda bile İzmir'de baskınlar yaşanıyor. İzmir her yağmur yağışında sulara teslim olmakta, başta tarihî Kemeraltı Çarşısı olmak üzere birçok iş yerini ve evlerimizi su basmaktadır. Oluşan manzaralar maalesef içler acısıdır, bu zamana kadar bunlarla ilgili ön çalışmanın yapıldığını ne yazık ki görmedik. Bir belediyenin yapması gereken en temel işler de bunlardır ve bu temel sorunların hiçbiri bugüne kadar giderilmemiştir.Hâleniçme suyu meselesi çözülmemiş köylerimiz ve mahallelerimiz var, bunların hepsi Büyükşehir Belediyesinin görev alanındadır. Bunlar İzmir'in uzun süredir süregelen sorunlarıdır.”

“İZMİR’İN YÖNETİLEMEME SORUNU VAR”
Yetersiz yatırım ve iş bilmezlik nedeni ile sorunların giderek derinleştiğine dikkat çeken AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “25 yıldan beri yetersiz yatırımla sorunları derinleştiren yerel yönetimi sorumluluk almaya ve istişareye davet ediyoruz. 2000 öncesi Haliç nasıl temizlendiyse körfez de aynı şekilde temizlenmelidir.  Ne yazık ki, yerelde bu konuda sorumluluk almaktan kaçınanlar var. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve herkesi bu sorumluluğa, ortak sorumluluğa davet ediyoruz. İzmir Körfezi’ni, yeniden eski doğal güzelliğine kavuşturmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Bugün İzmir'de bir yönetim ve yönetememe sorunu var. Ben, buradan, Cumhuriyet Halk Partili milletvekillerimizin İzmir'in Konak, Kordon, Alsancak ve körfeze kıyısı olan bölgelerinde gezmelerini, vatandaşlarımızla, esnafla birlikte olmalarını buradan bir kere daha rica ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.