4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile düzenlediği festival bu yıl Bakanlığın “İzmir Kültür Yolu Festivali” kapsamında yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim – 3 Kasım 2024 tarihleri arasında, Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteği ile düzenleyeceği 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali programının ve yarışma jürilerinin açıklanacağı basın toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın sinema sanatının ve festivallerin önemine ilişkin konuşmasını takiben, Festival Direktörü Vecdi Sayar festivalin programını, jürileri açıklayacak. Festivali destekleyen kurumlar İstinyePark Teras Renk Sinemaları, Goethe Enstitüsü, Fransız Kültür Merkezi /Institut français, İtalya İzmir Konsolosluğu, Liszt Enstitüsü, Macar Ulusal Sinema Merkezi, Bahçeşehir Üniversitesi. Jüri Başkanı değerli yönetmen ve yapımcı Reis Çelik de sinemamızın bugünü ve geleceğine ilişkin görüşlerini dile getirecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Okyay ve İZBB Kültür ve Sanat Daire Başkanı Sedat Kirt’in katılımıyla gerçekleşecek basın toplantısı medya mensuplarımızın soruları ile tamamlanacak.

Ülkemizin önde gelen tematik festivallerinden biri olan İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali bu yıl 5 gün sürecek, 5. günün akşamı AASSM’de saat 19.00’da yapılacak Kapanış ve Ödül Töreni ile sonuçlanacak. Festivalin 12 bölümden oluşan programında 6 kıta - 30 ülkeden 58 film yer alacak. Programda 2 yarışmamız var: Ulusal Yarışmada 2023-24 yapımı ve özgün müziğe sahip 9 film yer alıyor. Uluslararası Yarışmada ise müzik dünyasına odaklanan 19 ülkeden 9 yapım/ortak-yapım gösterilecek. Ulusal Yarışmamızın bu yılki Jüri Başkanı yönetmen-senarist-yapımcı Reis Çelik. Uluslararası Yarışmanın Jüri Başkanı ise Fransız yönetmen-senarist-yapımcı Marie-Castille Mention-Schaar. Festivalin bölümleri şunlar: Uluslararası Yarışma / Ulusal Yarışma / Özel Gösterimler / Onur Ödülü ve Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’nü alacak sanatçıların filmleri / Anılarına: Nedim Otyam ve Ayla Algan / Ustalara Saygı: Wenders ve arkadaşları / Sinemacı Portreleri / Üç Kıtadan Üç Film / Sınır Tanımayan Yönetmenler / Müzik ve Yaşam / Her Yaştan Çocuklar için Canlandırma Sineması. 

Uluslararası Yarışmanın Marie-Castille Mention-Schaar başkanlığındaki jürisinde İtalyan besteci Giorgio Giampa, Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Alman yazar Daniel Kothenschulte ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya bölüm başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürata yer alıyor. Ulusal Yarışma Jürisinde ise Reis Çelik’in yanı sıra, oyuncu-yazar-müzisyen Nilüfer Açıkalın, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Bahriye Kabadayı, besteci Garo Mafyan ve Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı görev üstlendi. 
Uluslararası Yarışmada En İyi Film, Jüri Özel Ödülü ve En İyi Özgün Müzik ödüllerini, Ulusal Yarışmada En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Oyunculuk Performansı, En İyi Özgün Müzik, En İyi Ses Tasarımı ve En İyi Film Şarkısı ödüllerini kazanan sanatçılara Kristal Flamingo ödülleri verilecek. Ana jürinin yanı sıra, FİLM-YÖN, SİYAD ve İzmir Kent Konseyi Jürileri Ulusal Yarışmada izleyecekleri filmleri değerlendirecekler. Film Yönetmenleri Derneği Jürisi Mahmut Fazıl Coşkun, Çiğdem Sezgin, Ümran Safter’den, Sinema Yazarları Derneği Jürisi Murat Tırpan, Rıza Oylum, Suzan Demir’den oluşuyor.

Ayrıca, yedi kişilik bir jüri yılın en başarılı dizi müziklerini seçecek. Besteci Serdar Kalafatoğlu başkanlığındaki jüride eleştirmen ve televizyon yazarları, Ali Can Sekmeç, Asu Maro, Burak Göral, Cumhur Cambazoğlu, Oya Doğan, Tuğçe Madayanti Şen yer alıyor. Festivalde tek bir gala gösterimi dışında tüm gösterimler ücretsiz. Program ayrıntılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi web sitesinden ve festivalin sosyal medya hesaplarından (ifmfest) ulaşılabilecek.

TUGAY: İZMİR VASAT İŞLERİ HAKETMİYOR
Başkan Tugay, “Göreve başlayalı 6,5 ay oldu. Göreve başlar başlamaz da kriz olarak sorunlarla ilgileniyoruz. Ülke ekonomik sıkıntıda yerel yönetimlerin de zaten normalde beklenen sıkıntıları var. İzmir’de sorunlarla uğraşmak zorunda kaldık. Körfez, kuraklı yangım, geçen yıllardan bu yıla sarkan işler var bu ortamda festival düzenlemek nefes almak gibi bir şey. Çocukluktan beri sinemaya sevgisi  olan biriyimdir. Ailemle birlikte gittiğimiz filmler hatıra olarak hafızamda. Sinemanın büyülü ortamını sürdürmeye ve devam ettirmeye çalışıyoruz. Herkes artık popüler akımının etkisiyle bir şeylerin peşinden gidiyor. Filmin 10.dakikasında zihinsel olarak filmleri terk eden, sinemaların boş kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Her şeyden önce bir insan ve vatandaş olarak Türkiye’deki sinema sektörü daha ileri bir seviyede olsun istiyorum. Herhangi bir yerde her filme ulaşamıyorsunuz, bazı filmleri izlemeyi çok özlediğimi de söylemek istiyorum. Film ve müzik festivali olması kentimize yakışan bir etkinlik… Kültür ve sanatın tarihsel kökeni bakımından en yoğun hissedildiği bir yer. İzmir’den Türkiye’ye sanatçı ve bilim insanları ihraç ediyoruz. Bizler yurttaşlarımızın her yaştan vatandaşın talebini karşılamak zorundayız. İzmir vasat işler yapmayı hak eden bir şehir değil. Ne yapıyorsak en iyisini yapmak zorundayız. Önümüzdeki yıllarda çok daha güzellerini yapacağımızdan eminim. Kaktı veren herkese çok teşekkür ediyorum." şeklinde belirtti.

“İZMİRLİLER’İ 5 GÜN BOYUNCA FESTİVALE BEKLİYORUZ”
Festival Direktörü Yönetmen Vecdi Sayar, “İzmir zengin çok sayıda festival var. Bunların içinden bir tanesinin vitrinini oluşturma şansı vardır. İspanya’nın Sen Sebastian kenti, film festivali nedeniyle bütün dünya adını duyuran bir kenttir. Başka  kentlerde festivaller başladı ancak her kentin festivali birbirini izleyen aynı filmlerin ve aynı kişilerin geldiği festivaller. Dünyada tematik festivaller öne çıkıyor ve prömiyerin yapıldığı festivaller bellidir. Bunlar kendi aralarında yarışırlar ve dünya prömiyeri ‘ben aldım’ gururunu yaşarlar. İzmir için nasıl bir festival olması gerekir diye düşündüğümde müzik teması olmasının daha doğru olacağına karar verdim. İzmir müzik alanında çok sanatçı yetiştirmiştir. Dünyada ilgi çeken festivallerde biraz çapımız henüz küçük ama diğer festivallerden farklı bir şey yapmak istiyoruz. Programın niteliğiyle öne çıkmak istiyoruz. Bu yılın ekonomik sorunlarını kendileriyle paylaştığımda bana destek verdiler. Harcamaları minimumda tutan bir program oluşturduk. Bu bakımdan sektörümüze teşekkür etmek istiyorum. Festival kapsamında iki yarışma var; ulusal ve uluslar arası olacak. 5 gün boyunca çok yoğun bir program gerçekleştirilecek. Seyirci sinemalardan uzaklaşmış durumda, en azından bir kısmını çekebilir miyiz, üniversitelerle de işbirliği yapıyoruz.” dedi.

“İZMİR’E SİNEMA OFİSİ YAPILMALI”
Yönetmen Reis Çelik, “Festivaller çok önemli ve bir toplum kültür yaratamıyor ve arkaya bırakamıyorsanız tarihte yoktur. İzmir çok önemli bir kenttir. O tarihten bırakılanlarla biz İzmir’i biliyoruz. Sinemacılar olarak yorumlamakta zorlandığımız bir şey vardır, Avrupa’nın bu kadar kendisi olan bir şehrin etkili film festivali yapamamasını üniversitelerde tartıştık. Ancak bir türlü yerine oturamadı. Çok büyük eksiklikti ve tamamlanacağını düşünüyoruz. İzmir’e yakışan muazzam bir festival... Kurumlaştırılması ve devam etmesinin sağlayacak adımların atılması önemlidir. Kültürel yatırımlarımızın başkanlara göre değişmesinden dolayı oynamaların olmaması gerekiyor. Başkanımıza teşekkür ediyorum, seçildikten sonra kaldıralım demedi. Festivalin devam ediyor olması çok önemli, sadece 4 yıldır devam eden bir şekle dönüştü. Kesintisizi devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünyanın en iyi festivaller kategorisine gireceğine inanıyorum. Sonuç olarak kültür yaratamayan şehirlerden dünyada adından söz ettiremiyorlar. İzmir’in çok yürümesi gereken yolu var. Sinemaya destek veren sinema ofisinin kurulması gerekiyor. Amerika boşuna devlet stratejisi alanı olarak yatırımını sinemaya yapmıştır. Bir ülkenin toplumunu, dünyaya taşıyacak olan sinemadır.” şeklinde ifade etti.